Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ιστορία E΄, Ενότητα 6, Κεφάλαιο 29 Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία -1185 : 'Άλωση και λεηλασία της Θεσσαλονίκης από τους Νορμανδούς.

Ιστορία E΄, Ενότητα 6, Κεφάλαιο 29
Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία 


 1.Στα μέσα του 11ου αιώνα μια νέα απειλή εμφανίζεται για τις ανατολικές επαρχίες. Τι γνωρίζεις για το νέο αυτό λαό;
2.Πότε και ποιος αυτοκράτορας του Βυζαντίου προσπάθησε να αντιμετωπίσει την καινούρια απειλή;
3.Τι γνωρίζεις για τη μάχη του Ματζικέρτ;
4.Πότε ανέβηκε στο θρόνο ο Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός. Ποιες προσπάθειες έκανε;
5.Νέα απειλή από το βορρά αυτήν την φορά, οι Νορμανδοί. Τι γνωρίζεις γι' αυτούς;
6.Πώς εκμεταλλεύτηκαν οι Νορμανδοί τα εσωτερικά προβλήματα των Βυζαντινών και τις συγκρούσεις με τους Σελτζούκους Τούρκους;
7.Ποια ανταλλάγματα έδωσε στους Βενετούς ο Αλέξιος Α΄ για να τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τους Νορμανδούς;


8.O Αλέξιος παραχωρεί το εμπόριο της Μεσογείου στους Βενετούς σ’ αντάλλαγμα της βοήθεια τους στον πόλεμο με τους Νορμανδούς. Η αυτοκρατορία σώζεται. Ποιες πιστεύεις ότι θα είναι μελλοντικά οι επιπτώσεις αυτής της παραχώρησης;



Κατεβάστε το φύλλο εργασίας



Η παρουσίαση από τον Γ.Σουδία


Χάρτες






Η μάχη του Ματζικέρτ




 Δείτε τα βίντεο

Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ "Βυζαντίου επίλογος"


                                        
Η κ.Γλύκατζη Αρβελέρ αφηγείται τα γεγονότα



1185 : 'Άλωση και λεηλασία της Θεσσαλονίκης από τους Νορμανδούς.
Το 1185 οι Νορμανδοί της Σικελίας οργάνωσαν μια μεγάλη εκστρατεία εναντίον του ΒυζαντίουΜε 200 πολεμικά πλοία και 80.000 περίπου καλά οπλισμένους άν­δρες πέρασαν την Αδριατική και κατέλαβαν το Δυρράχιο και τα ΕπτάνησαΣτη συνέ­χεια προχώρησαν χωρίς να συναντούν αντίσταση προς τη Θεσσαλονίκηόπου έφτα­σαν τον Αύγουστο του 1185 και πολιόρκησαν την πόλη από τη στεριά και από τη θά­λασσαΤα δραματικά γεγονότα της πολιορκίας και της άλωσης περιγράφει ο τότε μητροπολίτης της Θεσσαλονίκης Ευστάθιοςπου τα έζησε.
Η στρατιωτική φρουρά της πόλης ήταν μικρήΕνισχύθηκε όμως από τους πολί­τες που αγωνίστηκαν με γενναιότητα πάνω στα τείχηγια να αντιμετωπίσουν τις επι­θέσεις των ΝορμανδώνΑντίθετα ο διοικητής της Θεσσαλονίκης Δαβίδ Κομνηνός α­ποδείχτηκε εντελώς ανίκανος και η προκλητική αδιαφορία του έφτασε τα όρια της προδοσίας.
Οι Θεσσαλονικείςπαρά την κακή αμυντική οργάνωσητην έλλειψη εφοδίων και την ανικανότητα του διοικητή τουςκράτησαν τις επιθέσεις των πολιορκητών 9 μέρεςΣτις 24 Αυγούστου του 1185 όμως οι Νορμανδοί γκρέμισαν με τις πετροβόλες πο­λιορκητικές μηχανές τους ένα τμήμα του ανατολικού τείχουςανέτρεψαν με ορμητική επίθεση όσους υπερασπιστές αμύνονταν ακόμη και ξεχύθηκαν μέσα στην πόλη.
Τα τείχη της Θεσσαλονίκης δεν άντεξαν
Ακολούθησαν εφιαλτικές σκηνέςΟι εισβολείς επιδόθηκαν σε σφαγέςβια­σμούςκακοποιήσεις και λεηλασίες με πρωτοφανή αγριότηταχωρίς να σέβονται τί­ποτεΣύμφωνα με τις μαρτυρίεςτα θύματα που είχαν οι Θεσσαλονικείς κατά την πολιορκία και κατά τη σφαγή της άλωσης υπολογίζονται σε 7.000 περίπου.
Μετά την άλωση τηςη Θεσσαλονίκη γνώρισε και μια περίοδο σκληρής κατοχήςΟι κατακτητές Νορμανδοί άρπαζαν τα πάντα και η συμπεριφορά τους απέναντι στους ανυπεράσπιστους πολίτες ήταν προκλητική και βάρβαρηΣαυτές τις συμφορές ήρ­θε γρήγορα να προστεθεί και η έλλειψη τροφίμων και η πείνα.
Τελικά η πόλη απαλλάχτηκε από την παρουσία των Νορμανδών το Νοέμβριο του 1185, όταν τους νίκησε ο Βυζαντινός στρατηγός Αλέξιος Βρανάς σε δύο μάχες κοντά στις
 ΣέρρεςΤότε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις ελληνικές χώρεςΈνα μέρος μάλιστα της νορμανδικής φρουράς της Θεσσαλονίκηςπου δεν πρόλαβε να φύγειεξοντώθηκε από τμήματα της εμπροσθοφυλακής του βυζαντινού στρατού

Δεν υπάρχουν σχόλια: