Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Βιβλιοπαρουσίαση:"Το ασημένιο μενταγιόν" της Κίρα Σίνου


Η ταυτότητα του βιβλίου:
τίτλος: Το ασημένιο μενταγιόν
συγγραφέας: Κίρα Σίνου
εικονογράφος: Βίκτωρ Σκουτάρης εκδότης :Κέδρος
είδος βιβλίου :περιπέτεια
Τόπος :Αθήνα,Κωνσταντινούπολη
χρόνος : Αρχές της δεκαετίας του ΄90
ήρωες :Η Μαρίνα, οι γονείς της, η φίλη της η Χριστίνα, η κυρία Αριάδνη, ο Κώστας ο οδηγός, ο Γιάννης ο ξεναγός, η Σόνια και οι φίλοι της, ο Τάσος και οι γονείς του και οι κύριοι Μακρής, Φακίδης και Κάλφογλου.
σπουδαία γεγονότα :Η εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, η αποκάλυψη του μυστηρίου
του μενταγιόν αλλά και του πραγματικού ρόλου του ξεναγού, του οδηγού και της Σόνιας.

Το βιβλίο μου άρεσε, γιατί είναι μια πολύ όμορφη περιπέτεια με μυστήριο και αγωνία.
Κυρίως όμως μου άρεσε γιατί μας παρουσιάζει μια αναλυτική εικόνα της Κωνσταντινούπολης, περιγράφει τα σημαντικότερα μνημεία της, βυζαντινά και οθωμανικά, τα αξιοθέατά της και ταυτόχρονα μας δίνει πολλά ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για τη ζωή στην Πόλη από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι και σήμερα.



H περίληψη του βιβλίου

Η Μαρίνα ζει στην Αθήνα με τους γονείς της. Μια μέρα βρίσκει ένα ασημένιο μενταγιόν και αποφασίζει να το κρατήσει γιατί δεν παρουσιάζεται κανείς να της το ζητήσει.
Έτσι το παίρνει μαζί της σε μια εκδρομή, στην Κωνσταντινούπολη, που πηγαίνει με τους γονείς της και τη φίλη της , Χριστίνα.
Εκεί παραξενεύεται για το ενδιαφέρον που δείχνει ο ξεναγός και μια συνταξιδιώτισσά της,
η Σόνια, για το κόσμημά της.
Στη συνέχεια, άγνωστοι της κλέβουν το μενταγιόν, και το μυστήριο με το κόσμημα και την παράξενη συμπεριφορά του ξεναγού και κάποιων συνεπιβατών της, μεγαλώνει περισσότερο.
Τελικά, όλη η αλήθεια αποκαλύπτεται, και το μυστήριο λύνεται, κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους, στον έλεγχο που τους γίνεται στο ελληνικό τελωνείο του Έβρου.
Εκεί διαπιστώνεται ότι ο ξεναγός με συνεργάτες τη Σόνια και τον οδηγό, προσπαθούσαν να περάσουν ναρκωτικά στην Ελλάδα, και ότι το μενταγιόν, που τυχαία βρέθηκε στα χέρια της Mαρίνας, ήταν το «σημάδι» για να τους αναγνωρίσει ο συνεργάτης τους τελωνειακός και να τους αφήσει να περάσουν χωρίς έλεγχο στην Ελλάδα.

Εργασία του Αχιλλέα Χ.